Beton storten

Beton storten

Hoe gaat beton storten eigenlijk in zijn werk?

Bij veel bouwprojecten moet beton gestort worden. Het ligt aan de basis van vrijwel alles wat gebouwd wordt. Dat kan zijn een fundering voor bouwwerk, een betonnen vloer of een betonnen oprit; professioneel en vakkundig beton (laten) storten is de essentie van een succesvol bouwproject. We leggen hieronder uit wat er allemaal komt kijken bij beton storten.

Voorbereiden van beton storten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij beton storten! Die voorbereiding begint met het grondig reinigen van het oppervlak, het markeren van de juiste hoogten en het de vorm uitzetten van het te storten beton met piketpaaltjes en touw. En hoeveel beton is er eigenlijk nodig? Dan weet u dat er tijdens de werkzaamheden voldoende beton naar het bouwproject komt.

Bekisting aanbrengen

Voordat er overigens beton gestort kan worden, moet er eerst een bekisting worden aangebracht met hoe de vorm van het beton moet worden. Die kan gemaakt worden met hout, metaal of kunststof. Een stevige en waterpas geplaatste bekisting is daarbij van groot belang. Ook moet de bekisting worden behandeld met een lossingsmiddel zodat er geen aan blijft kleven.

Wapenen van beton

Om de kwaliteit van het beton te verbeteren, kan het gewapend worden. Dat kan gedaan worden met stalen staven of gaas. De wapening wordt in de bekisting geplaatst alvorens het beton wordt gestort. De wapening moet wel op de goede afstand van de bodem komen en goed worden verankerd. Dan is de juiste versterking aangebracht.

Betonmix maken en storten

Dan is het maken van betonmix het volgende onderdeel. Daarna kan het beton in de bekisting worden gegoten en gelijkmatig verdeeld. Ook moet het goed worden verdicht om luchtbellen te voorkomen.

Afwerken van het beton

Tot slot is er uiteraard de afwerkingsfase. Dit houdt in het gladstrijken van het oppervlak met een rei of houten drijver. En eventuele oneffenheden worden weggewerkt met een troffel. Tot slot kan het beton worden geëgaliseerd en gepolijst.

Uitharding en nazorg

Nadat het beton is gestort en afgewerkt, moet uit te harden. Dat kan een paar dagen tot weken duren. In die tijd moet het beton worden beschermd tegen vochtverlies en extreem hoge of lage temperaturen. Indien nodig, is het dus raadzaam het beton vochtig te houden voor de best mogelijke uitharding.

Professioneel beton storten

Beton vakkundig storten is een taak die u het beste aan professionals kunt overlaten. Als u dat doet, weet u zeker dat u een duurzaam en goed uitgevoerd betonproject tegemoet kunt zien. Kijk hier voor meer blogs over de bouw!