De voordelen van vloerverwarming

maatwerk keukens

In de winter wil je natuurlijk dat je huis altijd lekker warm is. Vroeger was die luxe er niet en moest men blij zijn met een kampvuur. Gelukkig is er door de jaren heen veel veranderd. Tegenwoordig is een warm huis geen luxe, maar gewoon normaal. In vele traditionele huizen zul je radiatoren vinden die het huis opwarmen, maar in veel moderne huizen wordt er meteen vloerverwarming aangelegd. Vloerverwarming wordt steeds populairder, omdat het ontzettend veel voordelen met zich mee brengt. In dit artikel vertellen we je alles over deze voordelen. 

Vloerverwarming is zuinig

Een eerste voordeel is dat dit soort verwarming erg zuinig is. Dit komt ten eerste omdat de vloerverwarming verspreid is onder de hele vloer, hierdoor ontstaat er consistente en efficiënte warmte. In vergelijking met ouderwetse radiatoren, verbruikt een vloerverwarming voor een stuk minder energie. Als je een kamer wilt verwarmen met een radiator, moeten deze verwarmd worden tot 65-75 graden Celsius. Bij vloerverwarming hoeft het water wat door de buizen loopt maar opgewarmd te worden tot 30 graden Celsius. Hierdoor verbruikt vloerverwarming een stuk minder energie, wat niet alleen positief is voor het milieu maar ook voor je portemonnee. 

Geen plaatselijke warmte

Radiatoren verwarmen vaak maar een gedeelte van de kamer, omdat ze natuurlijk ook maar in een bepaald gedeelte staan. Hierdoor wordt de lucht die het dichtste bij de radiatoren staat het eerste verwarmd. Door de luchtcirculatie kunnen er door radiatoren op sommige plekken koude luchtstromingen ontstaan. Ook worden er vaak ramen op gezet boven de radiatoren, omdat het daar natuurlijk erg warm is. Dit is natuurlijk erg slecht voor de energie. Een vloerverwarming verwarmt de vloer naar boven, hierdoor zijn er geen koudere plekken. Ook worden er vaak meubels voor radiatoren gezet. 

Enerzijds omdat dit gewoonweg niet anders kan en anderzijds omdat veel mensen de radiatoren willen verbergen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er veel warmte achter het meubel blijft hangen, waardoor je de radiator veel meer moet stoken dan eigenlijk nodig zou zijn. Ook dit is natuurlijk erg zonde. 

Makkelijk in gebruik

Ook is een vloerverwarming erg makkelijk in gebruik, omdat het bijna geen onderhoud nodig heeft. Via een makkelijke thermostaat die je ergens in je huis kunt hangen, kun je met een draai aan de knop de kamer de gewenste temperatuur maken. Op veel thermostaten kun je ook inschakelen dat op een bepaalde tijd de verwarming uit gaat. Dit is erg goed voor het milieu en hiermee krijg je natuurlijk ook een lagere energierekening. 

Meer leefruimte

Een ander voordeel is natuurlijk dat je door een vloerverwarming geen radiatoren in je huis hoeft te plaatsen. Dit is ten eerste een stuk mooier gezicht, die gietijzeren radiatoren zijn voor veel mensen immers een doorn in het oog. Hiernaast zorgt het ervoor dat je meer ruimte hebt. Wanneer je geen rekening hoeft te houden met radiatoren in je huis, geeft dit de mogelijkheid om bijvoorbeeld ramen tot de grond door te laten lopen of andere dingen aan de muur te hangen.