Duurzamer leven in vijf stappen

De nieuwe documentaire van David Attenborough maakt het pijnlijk duidelijk: het klimaat verandert rap en wereldwijd gaat dat ten koste van flora en fauna. En dat is onze schuld.

Klimaat verandering is iets wat we alleen kunnen keren als iedereen zijn steentje bijdraagt. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je eigen carbon footprint te reduceren. Veel kleine stapjes maken een groot effect! Begin daarom morgen al met de volgende vijf tips om duurzamer te leven.

1. Beperk je vakanties

De vliegindustrie is een van de grootste producenten van koolstof. Een vlucht van Londen naar New York verbruikt per passagier bijna duizend kilo koolstof. Niet voor niets is ‘vliegschaamte’ een begrip. Het verminderen van het aantal kilometers dat je vliegt is de meest efficiënte manier om je impact op het milieu te verminderen. De huidige pandemie maakt het vliegen nu sowieso moeilijker. Daardoor hebben veel Nederlanders in de zomervakantie de vakantie dichter bij huis opgezocht. En wat blijkt? Ook eigen land heeft veel moois te bieden.

2. Eet minder vlees

Vlees eten heeft een zware impact op het milieu. Om dat biefstukje bij jou op je bord te krijgen, is er veel land, water en voedsel nodig. Een plantaardig dieet vraagt veel minder van de aarde. Daarnaast zorgt de uitstoot van dieren voor broeikasgassen. In één keer overstappen is misschien lastig. Bouw daarom ook je vlees-arme dieet rustig op: ieder beetje dat je minder eet, is al een stap in de goede richting. Begin met meatless monday, koop hummus in plaats van boterhamworst, laat de balletjes weg uit je pasta. Binnen no time eet je alleen maar vlees in het weekend, of misschien zelfs helemaal niet meer.

3. Parkeer je geld duurzaam

Veel mensen staan hier niet bij stil. Maar helaas zijn er nog veel banken en pensioenfondsen die beleggen in vervuilende industrieën, omdat die misschien een goed rendement kunnen bieden op korte termijn. Maar is de schade aan het milieu in kosten uit te drukken? Wees kritisch waar je je geld parkeert. Kies voor een bank of pensioenfonds met duurzame ambities.

4. Verduurzaam je woning

Veel nieuwbouwwoningen worden al energie neutraal opgeleverd. Maar hoe staat het met de energie balans van jouw stek? Je woning verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een investering die zichzelf in jouw portemonnee terug zal betalen. Investeer in zonnepanelen en creëer je eigen stroom, pak de nok van je woning in met isolatiemateriaal en bespaar op je energierekening. En help de natuur een handje: zorg voor een natuur inclusieve tuin, waar niet alleen jij met je gezin maar ook beestjes uit de omgeving fijn in kunnen vertoeven. Vergroen je tuin: weg met die stoeptegels, en plant een boom!

5. Doe al die vanzelfsprekende dingen

Je weet wel. Je televisie uitzetten als je niet meer kijkt in plaats van op standby modus laten staan. Stekkers uit stopcontacten halen. De energiebesparende modus aanzetten van je wasmachine. Je kleding niet meer in de droger stoppen maar buiten uithangen. Mijn moeder zei dit vroeger altijd al: een verwarming verhit alleen maar de lucht om ons heen, een trui verhit jou zelf. Pak jezelf daarom ’s winters lekker in: het isoleren van jezelf is een veel klimaat-vriendelijkere manier om warm te blijven dan die verwarming almaar hoger zetten. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Vaak weten we wel wat duurzamer gedrag is, maar zijn we te lui om daadwerkelijk actie te ondernemen.