Het belang van bomen

Bomen zijn dingen die iedereen wel kent en heeft gezien. Ze staan bijna overal, in het park, bos, straten en langs wegen. Dit is omdat we bomen nodig hebben, niet alleen om frisse lucht in te ademen, maar ook voor bouwmaterialen. Zonder bomen zouden we nooit zo ver zijn gekomen in de bouwtechnologie van tegenwoordig als dat we nu zijn. Zelfs het simpelste bouwmateriaal zoals, houten panelen, waren vroeger een grote stap naar de technologie die we nu bezitten. Wanneer begon deze ontwikkeling en vanaf waar zagen we verschillen?

Ver terug in de tijd

Wanneer je heel erg terug in de tijd gaat, kom je bij de steentijd, waarbij men nog vaak in grotten of kleine hutjes woonden. Hierbij zag je al het belang van hout in de menselijke ontwikkeling. Hout en bomen konden voor onderdak en gereedschap zorgen. Alle eersten varianten van gereedschappen zoals, bijlen, hamer of bogen bestonden allereerst uit hout. Door middel van deze gereedschappen ontstond er een kans om nieuwe materialen te winnen en uiteindelijk de gereedschappen te verbeteren met sterkere materialen, maar toch bleef hout het meest gebruikte materiaal. Om bijvoorbeeld huizen, of hekken mee te bouwen met houten panelen. Hout is namelijk erg goed verkrijgbaar en dus was er zat van om mee te bouwen.

Middeleeuwen en de ijzertijd

In de middeleeuwen en de ijzertijd begon men steeds meer met steen en metalen te bouwen. Hier was hout nog altijd wel belangrijk voor de bouw, bijvoorbeeld voor meubilair of het interieur, maar voor een groot gedeelte bestonden de constructies en gevels uit steen, omdat dit simpelweg veel sterker was en misschien nog wel belangrijker, steen brandde niet. In deze tijd werd er namelijk veel met vuur gevochten, dus was het natuurlijk niet handig als al je behuizing van hout was gemaakt, om makkelijk te verbranden voor de vijand. Tot nu is hout nooit uit het oog verloren gegaan.