Is de houten vloer een goede geleider bij vloerverwarming?

Om een ​​efficiënte en kosteneffectieve vloerverwarming in te frezen in uw huis, moet u een vloer kiezen die goed geleidend is. Dit betekent dat de warmte die eronder wordt gegenereerd gemakkelijk door het vloeroppervlak kan gaan om de gehele kamer te verwarmen. In een ideaal scenario zou de tegel,- of stenen vloeren de beste keuze zijn, omdat deze een hoge thermische geleidbaarheid hebben. Dit soorten vloeren houden de warmte goed vast; dus als de verwarming inmiddels al uit is, zal de vloer nog steeds warmte blijven geven. 

Echter hebben de meeste mensen tegenwoordig een houten vloer of vloerbedekking in huis. Een huis met dik tapijt laat, bijvoorbeeld, niet zoveel warmte door als vloertegels. In dit geval moet de vloerverwarming dus langer op een hogere temperatuur staan ​​om dezelfde kamertemperatuur te krijgen. Maar hoe zit dit nu precies met houten vloeren?

Kan een vloerverwarming geplaatst worden onder een houten vloer?

Ja, dat kan zeker! Echter zijn er wel bepaalde dingen waar u op moet letten bij het kiezen van een houten vloer die over een vloerverwarmingssysteem wordt gelegd. Massief houten vloeren zijn niet echt aan te raden bij het kiezen van vloerverwarming, aangezien massief houten vloeren geen goede geleider zijn. De verwarming moet langer en op een hogere temperatuur staan ​​om hetzelfde effect te krijgen als bij een tegel,- of stenen vloer. Het is met houten vloeren echter aan te raden de vloerverwarming niet hoger dan 27 graden te zetten, aangezien dit het vochtgehalte in het hout zal aantasten, waardoor het hout gaat buigen en veranderen.

Parketvloeren en vloerverwarming

Als u dan toch zeker een houten vloer boven een vloerverwarming wilt laten plaatsen, kies dan voor parket. Dit type vloer reageert veel beter op temperatuurschommelingen, omdat het daarvoor is behandeld en vervaardigd. Parketvloeren zijn dik genoeg voor een luxe en mooie houten vloer, maar dun genoeg om warmte van de vloer naar boven te geleiden met weinig weerstand.

Bron: tripleaverwarming.nl