Een mooie houten vloer? Denk ook aan het vloeronderhoud!

Maak je vloer weer zo goed als nieuw!

Als je een mooie houten vloer hebt wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom is goed vloeronderhoud heel belangrijk. Je vloer krijgt natuurlijk best veel te verduren door dagelijks gebruik. Er zijn een heleboel dingen die je zelf kunt doen om je vloer te onderhouden, maar soms moet je een vloerspecialist inhuren om je vloer een goede opknapbeurt te geven. Lees hier alles over wat je zelf kunt doen en wanneer je het beste een professional in kunt schakelen.

Wat voor vloeronderhoud kun je zelf doen?

Voor het onderhoud maakt het niet uit wat voor soort houten vloer je hebt. Wat wel belangrijk is is welke afwerking de vloer heeft, dus of de vloer gelakt is, het een wasvloer is, of een vloer met (hardwax)olie. Het vloeronderhoud dat je zelf kunt doen is eenvoudig: dagelijks stof en vuil verwijderen met een stofdoek of stofzuiger met parketborstel. Periodiek is het nodig om het juiste onderhoudsmiddel voor je vloer aan te brengen, vooral op plaatsen waar veel gelopen wordt. Om beschadigingen te voorkomen kun je de volgende dingen doen:
  • Zorg voor goede schoonloopmatten bij alle buitendeuren.
  • Plaats vilt onder de meubels.
  • Zorg voor een goede klimaatbeheersing door middel van een luchtbevochtiger.
  • Zet bloempotten nooit rechtstreeks op de vloer, maar gebruik een onderschotel.

Als je vloer een serieuze opknapbeurt nodig heeft

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen zal je vloer slijten, omdat deze natuurlijk veel gebruikt wordt. Als normaal onderhoud niet meer het gewenste resultaat oplevert dan kun je het beste de hulp van een professional inschakelen. Professionele vloerrenovatie begint met het schuren van de vloer. Zo worden beschadigingen verwijderd. Vervolgens wordt de vloer opnieuw behandeld met een transparante lak, olie, of hardwax. Door de transparante lak ziet de vloer er weer uit als nieuw. Olie geeft een prachtig effect, terwijl hardwax de vloer sterker maakt en beschermt tegen invloed van buitenaf.

Stap naar een professional voor goed vloeronderhoud

Door goed onderhoud gaat je prachtige houten vloer nog jaren mee. Wanneer je merkt dat je eigen onderhoud niet meer het goede resultaat biedt, raden we je zeker aan om naar een professional te stappen. Zij kunnen je ook adviseren over de juiste behandeling van je vloer. Zo kun je nog lang genieten van je mooie vloer!