Af van de standaard vormen

Lijst kopen

Je hebt lijsten in allerlei maten. Denk aan een a5 lijst, maar ook aan een a4 lijst, a3 lijst, a2 lijst en ga zo maar verder. Je kunt je huis dus sfeervol inrichten met allerlei soorten maten lijsten. De standaard vorm van een lijst is vierkant, deze zie je in elk huishouden wel voorkomen. Maar je hebt ook ronde en rechthoekige lijsten. Het leuke aan deze lijsten is dat ze niet standaard zijn. Ze vallen op en je hebt niet hetzelfde ontwerp dan de rest van de huishoudens in Nederland. Wel moet je hier geschikte foto’s of schilderijen voor hebben, het is zonde als de foto ineens heel gek wordt afgesneden door de lijst.

Het binnenste van een fotolijst

Een a5 lijst, a4 lijst, a3 lijst of a2 lijst bestaat niet alleen maar van een bepaald soort materiaal dat aan de buitenkant zit. In het midden zit natuurlijk glas. Het glas is onzichtbaar zodat je kunt ziet wat erin is gestopt. Je hebt verschillende soorten glas die in een fotolijst kunnen. Zo heb je bijvoorbeeld gewoon glas, floatglas, plexiglas en anti-reflectieglas. Het verschil tussen deze soorten glas is vooral de lichteigenschappen. Het gaat erom dat de afbeelding in jouw lijst niet verdwijnt achter weerspiegelingen van bijvoorbeeld lampen of daglicht. Je hebt dus niet alleen maar keuze uit lijsten, maar ook uit verschillende glas soorten.

Maten fotolijsten

Mensen verwarren de maten van een fotolijst vaak met elkaar. Dat komt omdat a0 papier het grootste is en a4 papier kleiner is. Wat eigenlijk ook best gek is, want je zou verwachten dat hoe groter het getal, hoe groter het papier is. Maar het is in de fotolijsten wereld dus anders. A0 is het grootst en hoe groter het getal wordt, hoe kleiner de maat is. Alle maten kun je door elkaar delen. A0 is dus het grootste papier en de helft van a0 is a1. De helft van a1 is weer a2 en ga zo maar door. Dus goed onthouden wanneer je een fotolijst koopt, hoe kleiner het getal, hoe groter de lijst.