Een zuinige wasmachine kopen

Wasmachine

Veel mensen willen tegenwoordig niet alleen een kwalitatief goede maar ook een zuinige wasmachine kopen. Met zuinig bedoelen we in dit geval: zuinig in verbruik. Wasmachines zijn namelijk echte energievreters. Een niet-zuinige wasmachine zal het milieu daarom extra zwaar belasten en een hogere energierekening tot gevolg hebben. Het is dus zeker de moeite waard om een zuinige machine aan te schaffen. Dat is beter voor het milieu en beter voor je portemonnee. In dit artikel lees je alles wat je weten moet over de aanschaf van een zuinige wasmachine. Heb je al een zuinig wasmachine in huis? Dan wil je natuurlijk weten hoe je er optimaal en zo zuinig mogelijk gebruik van kunt maken. Daarom vind je in dit artikel ook een aantal handige tips om je wasmachineverbruik zo laag mogelijk te houden.

Let op het energielabel

WasmachineAls je in de winkel loopt zal je ontdekken dat elke wasmachine een energielabel heeft. Zo’n label bevat veel belangrijke details met betrekking tot de zuinigheid. Toch vinden veel mensen het lastig om de informatie op het label goed te interpreteren. Hieronder vindt je de verschillende aspecten van het energielabel, gevolg door een uitleg.

  • De energie-efficiëntieklasse.
  • Het energieverbruik per jaar.
  • Het waterverbruik per jaar.
  • De centrifuge-efficiëntieklasse.

De energie-efficiëntieklasse

De energie-efficiëntieklasse heeft betrekking op het energieverbruik in verhouding tot het stand-by verbruik per jaar. Er zijn een aantal categorieën variërend van het minst zuinig ‘C’ tot het meest zuinig ‘A+++’. Tegenwoordig behoren bijna elke wasmachines in de categorie A+++. Om de machine beter uit de verf te laten komen zetten fabrikanten er daarom vaak een percentage bij zoals bijvoorbeeld -10%. Hiermee wekken ze de schijn dat het apparaat 10% zuiniger is dan een gemiddelde A+++ machine. In de praktijk zegt dit percentage echter helemaal niets. Neem dit percentage dus met een korreltje zout.

Het energieverbruik per jaar

Fabrikanten doen altijd hun best om hun apparaat in een gunstig daglicht te zetten. Zo is het aangegeven jaarverbruik op het label altijd gebaseerd op eco-programma’s waarbij men wast op 40 of 60 graden. Bij de normale stand gebruik je in feite 40% meer energie. Houd er dus rekening mee dat het daadwerkelijke jaarverbruik altijd hoger is dan het verbruik op het label.

Het waterverbruik per jaar

Op het energielabel vind je ook de hoeveelheid water die de machine per jaar gebruikt. Houd er echter rekening mee dat deze hoeveelheid water gebaseerd is op 220 wasbeurten per jaar met een volle trommel. Ook gaat het hier uitsluitend om katoenen wasgoed en een was temperatuur van 40 graden. Was je vaker en gebruik je andere temperaturen? Dan zegt het waterverbruik op het label dus lang niet alles.

De centrifuge-efficiëntieklasse

Ook bij de centrifuge-efficiëntieklasse zit een addertje onder het gras. Deze klassen variëren van het minst droog (G) tot het meest droog (A). Deze klassen zijn wederom gebaseerd op een wasprogramma van uitsluitend katoen en een was temperatuur van 40 graden. Als jij je kleding anders wast kan de centrifuge-efficiëntieklasse in werkelijkheid anders uitvallen.

Zuinig gebruikmaken van je machine

Heb je eenmaal een mooie wasmachine in huis? Dan wil je hier natuurlijk zo zuinig mogelijk gebruik van maken. Met de volgende tips gaat dit zeker lukken:

  • Was met een volle trommel.
  • Was op een lagere temperatuur.
  • Gebruik de eco-stand.
  • Gebruik het wasprogramma voor katoen was.

Was met een volle trommel

Een goede manier om op je energieverbruik te bezuinigen is door de machine alleen te gebruiken als je voldoende was hebt om de hele trommel mee te vullen. Je verbruikt dan namelijk zo min mogelijk energie per kilo was. Doe je de trommel halfvol? Dan zal je vaker een wasje moeten draaien. Vaker wassen betekent meer energieverspilling, waterverbruik en wasmiddel kopen. Zo ben je duurder uit en belast je het milieu veel meer dan strikt noodzakelijk is.

Was op een lagere temperatuur

Is je was niet heel erg vervuild? Zet de temperatuur van de wasmachine een standje lager. Op 30 graden bijvoorbeeld. Want hoe lager de was temperatuur, hoe lager het energieverbruik. Bovendien wordt de was ook bij 30 graden schoon. Was je al regelmatig met lage temperaturen? Vergeet dan niet om de machine één keer in de maand op een hogere temperatuur van minimaal 60 graden te laten draaien. Door dan wat bleekmiddel aan het waspoeder toe te voegen maak je korte metten met bacteriën en schimmels in de machine.

Gebruik de eco-stand

Tegenwoordig beschikken veel wasmachines over een eco-stand. Met behulp van deze eco-stand kun je de was op een lagere temperatuur goed schoon krijgen terwijl de machine zo min mogelijk energie verbruikt. Er zit echter wel een nadeel aan deze eco-stand: de tijdsduur. Vaak duurt een eco-programma namelijk wat langer ter compensatie van de lage was temperatuur. De duur van dit programma heeft overigens geen gevolgen voor het verbruik. De eco-stand is nog steeds ruim 30% zuiniger dan het reguliere wasprogramma.

Gebruik het wasprogramma voor katoen was

Het katoenwasprogramma is altijd de zuinigste optie op je wasmachine. Het loont daarom om deze stand zo vaak mogelijk te gebruiken. Probeer het gebruik van het programma voor fijne was echter zoveel mogelijk te beperken. Voor het draaien van een fijne was moet de trommel namelijk niet op zijn volle capaciteit geladen worden. Hierdoor verbruik je meer energie en water per kilo wasgoed.

 

Maak slim gebruik van wasmiddel

Niet alleen het gebruik van de machine is belangrijk als je zuinig wilt wassen. Ook het wasmiddel mag je niet vergeten. Want hoe meer wasmiddel jij gebruikt, hoe meer geld je verspilt en hoe meer grondstoffen er via het riool in het milieu belanden. Goed doseren is daarom heel belangrijk. In de praktijk blijkt dat veel mensen veel meer wasmiddel gebruiken dan noodzakelijk is. Dit komt omdat de aanbevolen dosering op de verpakking standaard te hoog is. De fabrikant wil immers dat jij meer gebruikt en daarom ook meer gaat kopen. Met een kleinere dosering kun je echter ook een prima resultaat bereiken. Wastabletten kun je beter laten staan. Deze tabletten lijken zuinig maar in werkelijkheid bevatten ze meer waspoeder dan je normaal gesproken zou gebruiken.