Simpel tuinieren

Een onderhoudsarme tuin is ideaal als je niet zo van tuinieren houdt, of als je echt geen tijd heeft om te tuinieren. Minder is meer als het gaat om onderhoudsarme tuinen, en het is een stijl die past bij alle soorten en maten, vooral kleine tuinen, omdat je al met een compacte ruimte werkt. Als je geen groene vingers hebt kun je je tuin al snel opfleuren met wat onderhoudsarme planten of sedum matten voor op je dak.

Gouden regels

Om een echt onderhoudsarme tuin te krijgen, is er één simpele, maar radicale handeling: beperk het aantal verschillende planten dat je hebt. Hoe minder je hebt, hoe lager het onderhoud. Probeer vast te houden aan tussen de 5 en 10 variëteiten – denk aan delen van rudbeckia’s of sedums of lijnen van bamboe of hoog gras. Je leert heel goed welke verzorging en aandacht ze nodig hebben, je herkent onkruid makkelijker en bent beter in staat om er snel mee om te gaan. Gazons hebben regelmatig werk en wekelijks maaien nodig, dus bestrating, grind, dek het – dit is allemaal minder werk dan gras. Bestrating kost slechts een veeg per week om te onderhouden, geen gesjouw met een maaier. Als je het gazon echter wilt houden, maak er dan een heel eenvoudige vorm van. Een rechthoekig gazon kan in enkele minuten worden gemaaid, terwijl een gazon met een onregelmatige vorm 10 keer langer kan duren.

De perfecte planten

Er zijn veel planten die u moet vermijden als u een onderhoudsarme tuin wilt. Dat betekent geen eenjarigen planten, dus geen perkplanten, geen groenten en geen zaden zaaien. Vermijd ook planten die moeten worden uitgezet; delphiniums zijn de meest voorkomende boosdoeners, en je moet planten vermijden die fungeren als voedsel voor slakken of konijnen; hosta’s zijn hier het slechtst voor. Neem geen klimmers, ze brengen een verrassende werklast met zich mee. Klimmers zijn ofwel aan zichzelf vastklampend, zoals klimop, en zullen snel uit de hand lopen, of ze hebben ondersteuning nodig en zullen zich eindeloos moeten vastbinden. Dus wat blijft er over? Heesters, bij voorkeur wintergroen zoals daphne, lavendel, hulst en euonymus. Alles voor perfecte sedum matten.