Wat is een mantelzorgwoning?
Wil je jouw opa en oma of ouders liever niet in een bejaardentehuis? Kies dan voor het bouwen van een mantelzorgwoning. Maar wat is een mantelzorgwoning eigenlijk? Dit is het hebben van een extra zelfstandige woning op eigen grond of een aanbouw die functioneert als zelfstandige woning. Zo woon je als het ware samen met familie maar toch gescheiden. Het is ideaal voor mensen die met oudere familie samen wilt leven en wilt zorgen voor een veilige woonsituatie. Mocht er iemand iets overkomen kun je hier direct op zitten en hulp inschakelen,
De voordelen van een mantelzorgwoning
Behalve het fijne samenwonen met familie biedt een familie huis meerdere voordelen. Het werkt namelijk voor 2 kanten. Zo kun je zoals eerder vermeld de oudere familieleden ondersteunen waar nodig maar is het ook ideaal voor de kinderen. Als de ouders het druk hebben hoeven de kinderen niet naar een opvang omdat opa en oma dan op de kinderen kunnen passen. Het is dus eigenlijk een beetje geven en nemen wanneer je in zo’n woning leeft. Daarnaast kan je eveneeens kiezen voor een bepaalde stijl, denk bijvoorbeeld aan een herenhuis.
De nadelen van deze woning
Aan zulke woningen zijn natuurlijk ook nadelen verbonden. Zo heb je minder privacy dan in een normale woning, logisch natuurlijk want je hebt extra bewoners op jouw grond. De kans bestaat ook omdat je naast elkaar woont je steeds meer om elkaars hulp gaat vragen. Dit vergt extra tijd. Ook bestaat de kans natuurlijk dat jouw naaste steeds meer hulp nodig gaat krijgen door een slechte gezondheid of ouderdom. Houd er dus rekening mee dat je wel in staat bent om dit persoon te helpen wanneer dit nodig is. Er kunnen ook grote financiële gevolgen plaatsvinden zoals negatieve invloeden op uitkeringen of toeslagen. Denk dus goed na of het de juiste oplossing is om voor jouw familie/vrienden te zorgen.
————————————————–